Om rekening mee te houden
Op Curacao is men aktief bezig om meer toeristen naar het eiland te trekken. Vandaar ook de projecten zoals Curacao Beach Boulevard, de Renaissance Mall & Rif Fort gerricht op cruisetoerisme, de verbetering van de bewegwijzering e.d. Maar bedenk wel dat dit lange termijn plannen zijn. Ze zijn goed bezig, maar het wil niet zeggen dat er nu al meer toeristen zijn. Dit is een langzaam proces waarbij je met je ondernemersplan terdege rekening mee moet houden. Vooralsnog zijn er veel horecazaken bijgekomen, maar is het toeristenaanbod niet parallel groter geworden. Lees: Meer concurrentie, gelijk aantal klanten.
Om jezelf hier op Curacao een goede kans te geven zijn een aantal zaken van groot belang en zeker in de horeca. Juist omdat er enorm veel concurrentie is met een beperkte afzet, zul je zeer conservatief moeten rekenen met de omzet. Wanneer je in staat bent om de noodzakelijke omzet voor een break-even zo laag mogelijk te houden dan geef je jezelf een kans.
Het eerste probleem waar je op Curacao als ex-pat tegenaan loopt, is het feit dat je geen directeur mag zijn van je eigen bedrijf. Je moet hier 5 jaar wonen alvorens je directeur mag zijn. Dat houdt dus in dat je iemand anders als directeur moet aanstellen, en daar gaan velen al in de fout. Men vertrouwd te snel een lokale persoon en worden vervolgens compleet uitgekleed. Of er wordt een advocatenkantoor ingeschakeld in en dan betaal je daarvoor de hoofdprijs. Als die kosten niet worden meegenomen in het ondernemingsplan leidt dat al snel tot problemen.
Over de huurkosten hebben we het al eerder gehad, maar nog altijd gaan Nederlanders in de fout. Men komt uit Nederland, en men is een Nederlands salaris gewend. Ze rekenen de huur terug in euro's en denken vervolgens: 'dat valt mee!'. Maar dat is natuurlijk niet reëel. Je moet rekenen met de lokale regels, ondernemers cultuur, de omstandigheden, en de kosten en baten berekening op lokaal niveau.
Voorts hebben velen geen enkele horeca ervaring, maar willen zo graag op dit eiland wonen (zon, zee en zaligheid) dat ze maar kiezen voor iets wat het meest bereikbaar lijkt voor een eigen zaak; een horeca onderneming. Maar bedenk dat zelfs de meest ervaren horeca ondernemers erg vaak berooid terugkeren naar Nederland. Overigens kun je als hardwerkende ondernemer maar weinig genieten van de zon en de zee.
Kun je besparen op de stroomkosten, dan scheelt dat een hoop. Geen airco brengen de kosten drastisch omlaag, maar desondanks zit je al snel op 3000 tot 4000 NAF per maand aan water en stroom. Koelingen, koffiezet apparaten, wat verlichting, het tikt allemaal hard aan en de tarieven gaan nog altijd niet omlaag! 75 cent voor een Kwh (bij grootverbruikers) hakt er aardig op in.
Waar je in Nederland helemaal nooit rekening mee hoeft te houden is stroomuitval! Dat is op Curaçao meer regel dan uitzondering. Heel leuk wanneer je net je vriezers en koelingen vol hebt gezet met nieuw spul. Gooi maar weer weg! Een kostbaar grapje, en Aqualectra beroept zich op overmacht. Dus dan toch maar een generator gebruiken, echter, die moet je wel ergens kwijt kunnen. In de stad is daar geen plek voor, dus hoe beperk je de schade? Wel iets om over na te denken.
Het is op het eiland heel normaal dat leveranciers tot wel drie maanden moeten wachten op betaling van de klant. Accepteer je dat niet dan doe je geen zaken met die klanten. Dat is niet zo erg als het een kleine klant is, maar wel vervelend als het een hele grote klant is. Wel leveren aan dit soort klanten betekent dat je over zeer veel geld moet beschikken voor de voorfinanciering en ten tweede loop je een enorm risico. Wanneer die klant uiteindelijk toch niet kan betalen ben je al je geld kwijt.
De lokale bevolking heeft weinig tot geen koopkracht. Even uit eten gaan voor een paar honderd gulden is slechts weggelegd voor een beperkte club. De rest gaat even langs de snèk of zit gewoon thuis te drinken. Voor exclusievere restaurants is er slechts een beperkte klanditie, en die moet dan ook nog gedeeld worden met vele concurrenten.
Het juridisch systeem aanspreken
Bij zakelijke conflicten en betalingsachterstanden kan men naar een advocaat gaan en het conflict voor de rechter uitvechten. Vergeet echter niet dat die kosten enorm hoog zijn. Een advocaat vraagt al snel 350 tot 450 NAF per uur. Een brief laten opstellen komt daardoor al snel op 1500 NAF en een procedure opstarten kan al snel oplopen naar 10.000 tot 20.000 NAF.
Een voorbeeld hoe veel bedrijven/instellingen hier werken? Iemand betaalt zijn rekening niet of komt zijn afspraken niet na (bv de huisbaas). Dan is er eigenlijk niet veel dat je zou kunnen doen. Je zou natuurlijk naar een advocaat kunnen gaan, en daarna naar een rechter. Maar tegen de tijd dat je een vonnis hebt zijn de kosten inmiddels zo ver opgelopen dat deze vele malen hoger zijn geworden dan het bedrag waar het eigenlijk om ging. Veel bedrijven en huisbazen weten dit, en maken daar handig gebruik van. Ze weten dat je niet naar een rechter kunt/zult gaan, en daardoor zullen ze dit soort praktijken er op nahouden.
Samenvatting
Je zou het als volgt kunnen samenvatten:
1. Er is teveel horeca op het eiland in verhouding tot het aantal potentiële klanten.
2. Extreem hoge huren in vergelijking met andere toeristische hotspots in de regio of zelfs ter wereld. Hier wordt soms het tienvoudige huurbedrag gevraagd dan bijvoorbeeld op Ibiza! En dat terwijl Ibiza is een jet-set locatie is, waar veel geld wordt uitgegeven.
3. Te weinig toeristen en een beperkt aantal locaties in de buurt van de toeristen.
4. Beperkte lokale markt (er zijn maar een beperkt aantal Nederlanders en stagiaires en die kunnen niet overal zijn).
5. Lage koopkracht van de lokale bevolking.
6. Compleet andere interesse, sfeer en mentaliteit van de lokale bevolking.
Een gewaarschuwd mens - is goed voorbereid!
Wat niemand wenst is, om veel tijd en geld te investeren en vervolgens tot de conclusie komen dat er geen droog brood te verdienen valt. Goede kennis van het eiland, de mentaliteit, de beschikbare markt, de concurrentie en meer van dit soort zaken, kan dat wellicht voorkomen, doch zekerheid heb je nooit.
Natuurlijk is het geweldig om een eigen horecazaak op Curaçao te hebben. Om hard te werken met veel inzet. Om zelf in de zaak te gaan staan, zodat er kosten bespaard worden. Maar is het nog steeds zo leuk om als er toch geen inkomsten zijn? Je kunt waarschijnlijk wel even teren op de zak geld die je vanuit Nederland hebt meegenomen, maar is het dan niet beter om gewoon op het strand te gaan liggen en op die manier je spaarcenten op te maken? Dan kun je er in ieder geval van genieten.
Een goede tip is om een tijdje in loondienst bij een bestaande zaak te gaan werken en dan goed te luisteren naar de ervaringen van anderen. Door bij diverse horecazaken te gaan eten of uit te gaan wordt je ook beter bekend met de locale omstandigheden. Bezoek dan zeker de horeca die een gelijksoortig product leveren als wat je zelf voor ogen hebt. De vooral eerst lokale marktkennis op, voordat je grof gaat investeren.
Dit hele artikel is niet zo negatief bedoeld, maar meer bedoeld om te helpen bij het maken van een juiste keuze. De afgelopen decennia zijn er zeer veel enthousiaste Nederlanders naar Curaçao gekomen. Zij kwamen met prachtige ideeën, een zak met geld, gingen voor het gat in de markt en uiteindelijk bleek het niet te werken. Ze gingen volledig berooid weer terug naar Nederland. Om te zien dat men werkelijk alles is kwijtgeraakt willen wij hiermee een beetje voorkomen.
Het uiteindelijke doel van dit artikel is, om toekomstige expat horeca ondernemers op het eiland een inzage te geven over enkele struikelblokken. Succesverhalen zijn er zeker, en met een goede planning, een conservatief ondernemersplan en kennis van de lokale omstandigheden moet het mogelijk zijn om ook een positief resultaat te behalen.
Dit artikel is mede tot stand gekomen met veel input van een lokale Nederlandse ondernemer die inmiddels 25 jaar op het eiland woont. Mijn dank gaat dan ook in het bijzonder uit naar zijn hulp.
Een leuk startpunt om een bedrijfspand te vinden is deze gratis huizensite.