Het klimaat van Curacao nader bekeken. Hoe zijn de 'seizoenen'? Ook een jaaroverzicht van de temperaturen en regenval.
Om maar even met de deur in huis te vallen, hier een overzicht wat voor zichzelf spreekt.
Temperatuur- en regenval tabel - Curacao
Klimaat
Volgens de klimaatclassificatie van Köppen heeft Curaçao een droog steppeklimaat (Bs). Er is duidelijk verschil tussen het droge- en het regenseizoen. Er is te weinig neerslag voor boomgroei en permanente rivieren kunnen hier niet hun oorsprong hebben.
Bijna altijd is er een verkoelende passaatwind van Oost naar West.
Temperatuur
De temperaturen zijn het hele jaar stabiel met minimale verschillen over het hele jaar. De jaargemiddelde temperatuur is overdag 31,2°C en 's nachts 25,6°C. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 26,5°C en de warmste maand is september met een gemiddelde temperatuur van 28,9°C. Dat is dan ook gelijk één van de redenen waarom Curacao zo een populaire bestemming is. Het hele jaar door kan de vakantieganger genieten van warme temperaturen.
Zeewater temperatuur
Het zeewater rondom Curacao is werkelijk heerlijk. De gemiddelde watertemperatuur is rond de 27°C. Je kunt zelfs duiken naar 20-25 meter met een zwemshort aan. De koudste periode is rond februari-maart met een gemiddelde watertemperatuur van 25,9°C en de warmste periode is rond september-oktober met een gemiddelde watertemperatuur van 28,2°C.
Regen
Op Curacao valt er gemiddeld ongeveer 600 mm regen per jaar. Vanwege de heuvels valt er op de westelijke zijde iets meer en op de oostelijke helft in het algemeen wat minder. De Curacaose neerslagsom is verrassend genoeg bijna vergelijkbaar met de jaarlijkse neerslagsom van Nederland (700-800mm neerslag), maar omdat de verdamping op Curaçao veel groter is, is het eiland toch vrij droog.
Regenseizoen
De meeste regen valt tussen oktober en januari, het regenseizoen. En dan voornamelijk in de ochtend of late middag. Toch is het nog steeds heerlijk om tijdens het regenseizoen op vakantie te gaan. Regenbuien vallen vaak in korte, maar hevige buien. Het is in die periode wel vaak bewolkt, waardoor de fanatieke zonaanbidder beter niet in die periode op vakantie kan gaan. Er zijn echter ook veel toeristen die juist even 'bijkomen' als de felle zon even achter de wolken verdwenen is. Het stelt je in staat om meer van het eiland te kunnen ontdekken zonder de hitte van de felle zon op je lichaam. Ook als het bewolkt is, is het nog steeds heerlijk warm met een gemiddelde van 31°C.
Droogte seizoen
Van februari tot juni valt er weinig regen op Curacao, waardoor het gras en de planten snel verdorren. Ze worden bruin of ze verbleken. Daardoor ziet het eiland er 'dor' uit, in tegenstelling tot het regenseizoen waar het eiland er fris groen uitziet.
Er is weinig kans op regen (en daarom lekker veel zon) dus het is de ideale periode voor een strandvakantie.
Orkanen en stormen
Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november, met een piek tussen augustus en oktober. Gelukkig behoort Curacao tot de benedenwindse eilanden waar weinig orkanen tot ontwikkeling komen. De merendeel van de orkanen in de regio ontwikkelen boven de Atlantische Oceaan en gaan via de bovenwindse eilanden (Jamaica - Cuba - Dominicaanse eilanden - St. Maarten - Saba) met een draai richting Florida.
Meteologische gegevens tonen dat er 15 tropische orkanen Curacao passeerden (afstand van 120 zeemijlen) met een categorie 5 tussen 1851 en 2009. De laatste tropische stormen en orkanen, die dicht bij het eiland langskwamen waren Joan in 1988, Cesar in 1996, Felix in 2007 en Omar in 2008. In 2010 kreeg Curaçao te maken met de staart van orkaan Tomas, die grote waterschade aanrichtte. Orkaan Matthew heeft in 2016 voor veel waterschade gezorgd in het westelijke gedeelte van Curaçao.
Wanneer er een orkaan of zwaar stormfront in de regio van de Cariben is, zal men wel merken dat het vaak windstil is op Curacao. De passaatwind verdwijnt door de orkanen en stormen. Daardoor wordt het erg warm op het eiland!
Er zijn af en toe dus wel zware stormen met harde wind maar gelukkig bereiken de tropische stormen of orkanen zelden Curacao. Vaak heeft het eiland meer last van 'het staartje van de storm', van windstilte, of juist een omgedraaide wind. Daardoor zijn de golven ruwer en hoger en is het iets minder fijn op het strand. Ook kunnen er door de aanlandige wind 'Portugese Oorlogsschepen' richting het strand komen. Dat zijn kwallen met meterslange giftige tentakels. Als dat zo is worden er gelukkig wel vaak waarschuwingsborden geplaatst.
Exacte klimaatcijfers - Meteorological Department Curacao
Heeft u behoefte aan een exact rapport over het klimaat op Curacao, dan adviseer ik om de website van het Meteorological Department Curacao te bezoeken. Zij bieden een groot aantal (Engelstalige) rapporten aan op hun website.