De totstandkoming van de vlag is opmerkelijk te noemen en ook de betekenis van de kleuren en symbolen zijn erg interessant. Een interview met de ontwerper.
Geschiedenis
Curacao heeft een rijke geschiedenis wat gedomineerd wordt door het koloniale verleden. De landhuizen, de plantages en de slavernij hebben een grote stempel gedrukt op het eiland en de cultuur die daaruit is ontstaan. Vóór de koloniale tijd werd het eiland bevolkt door indianen. Totdat in 1499 de Spanjaarden het eiland 'ontdekten' en er een Spaanse kolonie van maakten. In 1634 veroverde de West-Indische-Compagniet het van de Spanjaarden, en is het dus onderdeel geworden van het Nederlandse Koninkrijk.
Hoe zag Curacao er in de vorige eeuw uit? We hebben wat filmpjes op youtube gevonden. Zo valt het op dat bijvoorbeeld de Wilhelminabrug er nog niet is.
Het zal niemand ontgaan zijn, de Nederlandse Antillen bestaan per 10-10-2010 niet meer. Voor de één een geweldig nieuws, voor de ander een sober feit. Het is in ieder geval een enorm geschiedkundig hoofdstuk in de Nederlands-Antilliaanse geschiedenis.
De vroegste sporen van menselijke bewoning op Curacao zijn te vinden te Rooi Rincón. Het betreft een abri, een schuilplaats in de rotsen van zogenaamde meso-indianen, met een afvalhoop van schelpen.
Curacao werd in 1499 op 26 juli "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taíno op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taíno als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527.
De West-Indische Compagnie (WIC) tekende in augustus 1634 de overgave met de Spanjaarden bij San Juan. De ongeveer 30 op het eiland aanwezige Spanjaarden en een groot deel van de Taíno werden door de Nederlanders naar Venezuela gebracht en aan wal gezet.