Wist u dat u zich moet uitschrijven uit Nederland wanneer u langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft? Lees verder voor meer informatie.
Langer dan 8 maanden naar Curacao? Dan verplicht uitschrijven uit Nederland!
Verwacht u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland te verblijven? Dan moet u zich uitschrijven uit de Basisregistratie personen (BRP). Deze periode van 8 maanden hoeft niet aaneengesloten te zijn. Let op: het betreft een kalenderjaar, dus niet van 1 januari tot 1 januari, maar een aaneengesloten periode van 365 dagen (een vol jaar). Het is dus niet zo dat je op 1 januari weer 'opnieuw' mag gaan tellen.
U schrijft zich bijvoorbeeld uit in de volgende situaties:
- U gaat emigreren en u blijft permanent buiten Nederland wonen.
- U gaat meer dan 8 maanden in een jaar buiten Nederland wonen voor werk, studie of stage.
- U verblijft meer dan 8 maanden in een jaar op uw vakantieadres in het buitenland.
- U heeft een huis in het buitenland en verblijft daar meer dan 8 maanden in een jaar.
- U gaat op (wereld)reis en u brengt meer dan 8 maanden in een jaar in het buitenland door.
- U bent gedetineerd buiten Nederland en u verwacht dat dit langer dan 8 maanden gaat duren.
Vertrek naar Caribisch deel van het Koninkrijk
Gaat u in een periode van een jaar langer dan 8 maanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) verblijven? Dan moet u zich ook uitschrijven bij uw gemeente in Nederland.
Uitschrijven ui Nederland
U kunt zich vanaf 5 dagen voor uw vertrek uitschrijven bij de gemeente waar u op dat moment woont. U gaat hiervoor naar de afdeling Burgerzaken van uw gemeente. U kunt dit persoonlijk afhandelen, of schriftelijk door het invullen van een formulier, vergezeld met een kopie van uw paspoort. Vraag bij uw gemeente naar de juiste procedure omdat deze per gemeente kan verschillen.
Veel mensen houden hier geen rekening mee!
Op alle informatie portals kunt u lezen dat men bij een verblijf op Curacao van langer dan 6 maanden, de verklaring van rechtswege dient aan te vragen om legaal op Curacao te mogen verblijven. Maar dat is de helft van het verhaal.
Bijna nergens wordt erbij vermeld dat u vanuit de Nederlandse regelgeving niet langer dan 8 maanden uit Nederland mag zijn. Bent u wel langer dan 8 maanden uit Nederland, en ze komen erachter, dan wordt u uitgeschreven uit de Basis Registratie Personen (BRP) zonder uw tussenkomst en u kunt een boete krijgen.
En dat heeft behoorlijke gevolgen. Na uitschrijving uit de Basis Registratie Personen heeft u onder andere geen recht meer op zaken als uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en bijvoorbeeld de Nabestaandenuitkering (ANW). Daarnaast zijn er ook gevolgen zijn voor uw AOW en particuliere verzekeringen. Tevens vervalt uw ziektekosten verzekering. Staat u op een wachtlijst voor een huurwoning? Ook dat zal dan vervallen.
Ook bij langdurig reizen zoals met een zeilschip de wereld rond, krijgt men te maken met deze '8 maanden' regeling. Toch iets om terdege rekening mee te houden!
Heeft u een eenmanszaak met een Kamer van Koophandel inschrijving?
Op het moment dat u uitgeschreven bent uit Nederland en u heeft een eenmanszaak (zzp'er), dan vervalt ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Dat is ook iets waar veel mensen geen rekening mee houden. Als de KvK inschrijving vervalt, dan zal men ook het BTW nummer verliezen, en u krijgt bericht van uw (zakelijke) bank dat het rekeningnummer zal gaan vervallen.
Is er controle op je uitschrijving bij de Basis Registratie Personen?
De controle op de verplichte uitschrijving is tot nu toe beperkt. De laatste jaren zijn er wel plannen om strenger te controleren op de uitschrijving. Reden is dat de overheid meer inzicht wil hebben in iedereen die staat ingeschreven en daadwerkelijk in Nederland woont. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die er zijn geweest met de 'Bulgaren-fraude', de Nederlandse uitkeringen die onterecht naar het buitenland verdwijnen, de hoge immigrantenstroom door de vluchtelingencrisis... Hierdoor wordt de controle behoorlijk aangescherpt en is de 'pakkans' ook een stuk realistischer.
Het kan ook voorkomen dat een gemeente, via bijvoorbeeld de belastingdienst, wordt getipt dat u langdurig in het buitenland verblijft. In een dergelijk geval men u verzoeken om uzelf te melden op kantoor. Wenst u ingeschreven te blijven staan in Nederland, dan zult u zich in Nederland moeten melden. Dat betekend dus 'even op en neer' naar Nederland.
Officiële informatie treft u op de <website van de Rijksoverheid> en <op de website van Nederland Wereldwijd>