Het slavenregister van Curaçao is vanaf vandaag digitaal te raadplegen. Het initiatief is onderdeel van een onderzoek naar de invloed van slavernij op de levens van volgende generaties. Historicus en hoofdonderzoeker Coen van Galen van de Radboud Universiteit hoopt dat de kennis bijdraagt aan meer begrip over het verleden van Nederland.
De rijke cultuur op Curaçao
Door de rijke geschiedenis is er op Curacao een mengelmoes van culturen te vinden. Zo zijn er ongeveer 207 nationaliteiten te vinden onder de bevolking. Toch drukt het slavernij verleden nog steeds zwaar op de beleving van de huidige inwoners op het eiland. Daardoor merk je ook dat er toch wel cultuurverschillen zijn en dat het woord 'respect' ook een zwaardere betekenis heeft.
Aan de andere kant is het een hele open gemeenschap, mede omdat men meer 'buiten' leeft dan in Nederland. Cultuur... a never ending story...
Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij op Curacao werd afgeschaft. Op 1 juli 1863 werd de slavernij verboden. Dat is slechts 150 jaar geleden! De moeder van mijn oma heeft dat nog meegemaakt! Het is dus niet eens zo gek dat dit onderwerp nog regelmatig een discussie onderwerp is op het Caribische deel van Nederland en in Suriname. Het duurde overigens nog 10 jaar voordat de slaven daadwerkelijk vrij waren.
Het jaar 2013 is door de ministerraad uitgeroepen als het jaar ter ere van de vrijheidstrijder Tula. De reden dat er voor 2013 is gekozen, is omdat het 150 jaar is geleden dat de slavernij is afgeschaft. Dit gebeurde op 1 juli 2013. De slaaf Tula is een belangrijk persoon in de turbulente geschiedenis van Curacao. Hij leidde in het jaar 1795 een succesvolle opstand tegen de slavendrijvers. Tot op heden zien viel Curacaoenaars hem als een voorbeeld tegen de huidige kolonistische invloeden van Nederland. Tula werd helaas toch nog gevangen genomen en vermoord door het leger.
2 Juli is een Nationale Feestdag van Curaçao: “Dia di Himno i Bandera di Korsou”. Vertaald: “Dag van de Vlag en het volkslied van Curacao”. Op de Dia di Bandera wordt de eerste bijeenkomst van de Eilandsraad, waarmee de autonomie van Curaçao een feit werd, herdacht.
Himno di Kòrsou is het volkslied van Curacao. "Laten wij onze stem verheffen om de grootsheid van Curacao te bezingen" luidt de eerste regel van het volkslied.